Díjmentes belépés!
2024 március - május
Nyitvatartás: 10:00 - 18:00
Székesfehérvár 2024.04.20 - Alba Regia Sportcsarnok
Zalaegerszeg 2024.04.21 - Zalakerámia Sportcsarnok
Nyíregyháza 2024.04.25 - Nyíregyházi Egyetem "B" (11:00-19:00)
Debrecen 2024.04.26 - Lovarda (11:00-19:00)
Miskolc 2024.05.03 - Miskolci Egyetem Üvegcsarnok (11h-19h)
Eger 2024.05.04 - Egyetemi Rendezvényközpont
Salgótarján 2024.05.05 - Városi Sportcsarnok
Szombathely 2024.05.11 - Agora Művelődési és Sportház
Tatabánya 2024.05.12 - Földi Imre Sportcsarnok
Budapest 1. 2024.05.18 - Hungexpo
Budapest 2. 2024.05.19 - Hungexpo

Szombathely: Olyan központ épül, ami az utánpótlásnevelés egyik fellegvára lesz - interjú

2022.02.18

Szombathely is otthont ad az Országos Gaming Expo road showjának és ennek apropóján hazánk egyik legjobb játékosmenedzserével, Szabella Olivérrel készítettünk interjút.

Itthon csak ritkán mondható el, hogy egy esport szervezet képes stabilan megállni a lábán és több éven keresztül ott tud lenni a legjobbak között. Ez azonban szép lassan igazzá vált a Spirit Esports együttesére, az alázatos munka pedig meghozta gyümölcsét. A Illés Akadémia ugyanis felfigyelt rájuk és amellett, hogy már több mint tíz éve foglalkoznak fiatal sportolók, futballisták nevelésével, meglátták a lehetőséget az esportban is. A hozzáállásuk pedig példaértékű, ugyanis a véleményük egyértelmű:

"Ma már nem az a kérdés, hogy létezik-e vagy nem, hanem az, hogy milyen módon segítjük az ez iránt érdeklődő fiatalok életét."

Ezért nem lehet véletlen, hogy az évek óta fennálló SE lehetőséget kapott az akadémiától 2020-as esztendőben. Az eredeti csapat 2018-ban jött létre és azóta kihagyás nélkül, folyamatosan jelen van a magyar esportban, ráadásul azóta jócskán kibővült a csapat. Mostanra LoL-ban, Valorantban, Rainbow Six: Siegeben, CS:GO-ban, GTS-ben, Rocket Leagueben és FIFA-ban is képviseltetik magukat. Ez pedig az Illés Akadémia mellett nem másnak köszönhető, mint Szabella Olivér alázatos és szorgos munkájának, aki elképesztően sokat tett azért, hogy ez a kiscsapat az ország egyik legmeghatározóbb alakulatává válljon. Olivér korábban játékosként maga is részese volt az R6S-os divíziónak, akikkel részt vehetett hazánk legnívósabb versenyein. Mára viszont a szervezet körüli feladatokat látja el teljeskörűen, de az egyes játékosok menedzselésén kívül még sportpszihológus, személyi edző, dietetikus is, egy esport-specifikus stáb vezetője, az akadémisták számára pedig biztosítani tudják Magyarország legprofibb gépparkját is.

Szombathely tehát nem csak, hogy felkerült hazánk esport térképére, de a jövőben az egyik legmeghatározóbb helyszíne is lehet. Ehhez pedig kiváló lehetőséget jelent az Országos Gaming Expo, mely február 20-án látogat el a megyeszékhelyre. Innentől kezdve már csak a játékosok múlik, hogy kiből születik az új legenda. Az Akadémia, az OGEX és a jövőbeli tervek kapcsán pedig elbeszélgettünk Olivérrel az esportról:

1. Milyen a városi és a megyei e-sport aktivitás?

"Sajnos offline szempontból nagyjából semmilyen. Mióta az Illés Akadémia Spirit vezetője vagyok egyetlen offline kitelepülésünk sem volt. Egyszer volt itt a Hunesz Masters állomása, de az is már két éve volt és nagyon pici megjelenést generált. A helyi esport élet szempontjából talán a mi szakkör rendszerünk említhető meg csak, ami az akadémia területén szerveződik minden héten."

2. Szombathelyen február 20-án rendezik meg az OGEX-et. Mit vársz esetleg az Országos Gaming Expótól? 

"Remélem, hogy át tudjuk adni a csapataink célját és értékeit a helyi és országos közönségnek. Ezen kívül remélem azt is, hogy olyan megjelenést generálunk majd, hogy felkeltjük a helyi és országos cégek érdeklődését szponzorációs szempontból, hiszen a régio, de az egész ország egyik legsikeresebb esport csapatát működtetjük itt Szombathelyen."

3. Mi a személyes jövőképed az e-sporttal kapcsolatban, akár lokális, akár globális tekintetben?

"Lokális és országos szempontból egy olyan központ létrehozása, ami az esport számára az utánpótlás nevelés egyik fellegvára lesz. Egy olyan hely, ahol a sportszakértelemnek köszönhetően azok az értékek átadhatóak, amik a sporton keresztül is átadásra kerülnek és sikeres embereket tudunk nevelni, nem csak sikeres esportolókat. Szeretnénk a globális esport térképre is a profi szféra tetejére akadémistákat juttatni!"

Február 20-án Szombathelyen a selejtezőből a döntőbejutott két játékos mérkőzik meg egymással, ahol eldől ki a megye legjobb játékosa FIFA-ban, de ezzel még nem ér véget egy legenda megszületése!