Díjmentes belépés!
2024 március - május
Nyitvatartás: 10:00 - 18:00
Nyíregyháza 2024.04.25 - Nyíregyházi Egyetem "B" (11:00-19:00)
Debrecen 2024.04.26 - Lovarda (11:00-19:00)
Miskolc 2024.05.03 - Egyetemi Sportcsarnok (11h-19h)
Eger 2024.05.04 - Egyetemi Rendezvényközpont
Salgótarján 2024.05.05 - Városi Sportcsarnok
Szombathely 2024.05.11 - Agora Művelődési és Sportház
Tatabánya 2024.05.12 - Földi Imre Sportcsarnok
Budapest 1. 2024.05.18 - Hungexpo
Budapest 2. 2024.05.19 - Hungexpo

Egy nem olyan messzi messzi csarnokban lezajlott az ország legnívósabb gamer eseménye

2022.04.06

Az Országos Gaming Expo nem csak körbejárta hazánkat és minden megyeszékhelyen megfordult, de alighanem minden gamer szívébe belopta magát rendezvényeivel és versenyével.

Azt mondják a maraton is az első lépéssel kezdődik és valljuk be nem is téved senki ezzel az állítással. Az Országos Gaming Expo is az első állomásával indult útjára és bár akkor még nem rajzolódott ki, egy maratoni gaming és e-sport sorozattá nőtte ki magát, amely számtalan játékosnak adott lehetőséget, hogy megmutathassa mennyit dolgozott eddig az álmán. Merthogy a legtöbben tényleg meg akarják mutatni mire képesek, a pénznyeremény meg szintén kecsegtető volt, emellett pedig a presztizs hajtja előre a legjobbakat. Megannyi selejtező és városi döntő után egy hosszú idő után újra megrendezett offline esemény keretein belül veselkedhetett egymásnak az ország 20 legkiválóbb FIFA játékosa. Már az odáig vezető út is kalandokkal teli volt, hiszen a rekordok mellett (16 gól két meccs alatt) fordítások, dráma hosszabbítások, tizenegyespárbajok sem maradtak el. Volt akinek harmadszori próbálkozásra sem sikerült a fináléba jutnia és voltak akik egész könnyen harcolták ki a LAN rendezvényre a jegyüket.

A két napos budapesti verseny pedig talán a hazai e-sport történetének legjobbja lenne, ha a technika fránya ördöge ne látogatott volna ki és nézte volna páholyból végig a saját maga által okozott zűrzavart. Több fronton is hátráltatta a játékosokat, viszont így legalább végérvényesen bebizonyosodott, hogy mentálisan legalább olyan edzettnek kell lenni, mint fizikálisan és játéktudásilag. Ezt leszámítva már az elejétől kezdve érezhető volt, ez most valami más, és talán az is kijelenthető: jön az e-sport versenyek következő érája hazánkban is.

A FIFA 22 e-sport verseny mellett az ingyenesen megtekinthető helyszíni eseményen egy csomó mindent kipróbálhattak a látogatók, jó néhány izgalmas stand várta az érdeklődő szempárokat. A szimulátor és retro játékok mellett pár sportklub is saját programokkal várta a jövő generációját. Számtalan cosplayer szinesítette pompásan elkészített jelmezével a légkört, de a Star Wars stand egyértelműen tarolt felhozatalával. Egy külön színpadon látható volt az influenszerekkel készített beszélgetés és a közös játék is jó hangulatot varázsolt az Hungexpo C csarnokába, a Just Dance sarok pedig gondoskodott a kellő mozgásról, illetve a mókáról és a kacagásról. A nap végén továbbá itt rendezték meg Az Év E-sportolója 2021-es díjátadó gálát is, melyen több tucat olyan egyén vagy szervezet vehette át az őt megillető elismerést a hazai e-sport fejlődéséért tett áldozatos munkájával vagy teljesítményével.

Az OGEX 22 esport open FIFA 22 országos bajnokságának a lezárása egy elképesztő budapesti LAN show keretein belül történt meg és végül egy új tornagyőztes született. A két utolsó városi döntőt egyébként szintén ezen a napon tartották meg, azokból a párharcokból DVSC_Kondakor és AngelAttika jutott be a főtáblára. A csoportmérkőzések során aztán az első szenzációt a Puskás játékosa, Darksmoke szolgáltatta, 6:1-es vereséget mért ugyanis silenceiskey90-re, aki ezt követően fel is adta a küzdelmeket, így minden ellenfelének járt a 3:0-ás eredmény és a 3 pont is. Végül itt az A csoportban Gardabenya teljesített a legjobban, ő 10 ponttal lett csoportelső, másodikként pedig DVSC_tooFrez ment tovább. A B jelű kvintettben az MTK-ból Gódor Donát bizonyult a legjobbnak (szintén 10 ponttal), mögötte az egy körrel a vége előtt már továbbjutó 9 pontos – azóta megkapta az Év E-sportolója 2021 díjat is sportszimulációs kategóriában – Boresz zárt.

C csoportban Kondakor a reggeli győzelmét követően nagyot játszott, meg is nyerte az ötösét, másoddiként pedig az utolsó fordulóban az Illés Akadémia Spirit e-sportolója B3rti11 jutott a legjobb nyolc közé, miután egy mindent eldöntő összecsapáson felülmúlta a veszprémiek legjobbját, xTrueGunnerx-t. A negyedik csoport élére TheBoy állt a maga 9 pontjával, őt héttel követte a DVSC-ből GrislyJam. Ekkor ők egy gólgazdag 3:1-es meccset játszottak és a végén az előbbi úriember örülhetett.

A történethez hozzátartozik, hogy technikai probléma árnyékolta be az első napot, így mentálisan is komolyan igénybe vette a játékosokat az esemény, ezért minden egyes meccsnek ebből a szempontból hatványozottan nagy értéke volt a továbbjutás szempontjából.

A legjobb nyolc között aztán szinte mindengyik párharc sima volt, kivéve egyet:

  • DVSC_Kondakor 2:3 DVSC_GrislyJam
  • DVSC_Kondakor 0:3 DVSC_GrislyJam
  • GodorDonat 0:1 DVSC_tooFrez
  • GodorDonat 1:3 DVSC_tooFrez
  • TheBoy 4:0 B3rti11
  • TheBoy 2:1 B3rti11

A közvetített mérkőzésen tényleg kiélezett és nagy csatát vívott egymással a két fél, ahol az első mérkőzést Gardabenya nyerte, majd Boresz egyenlíteni tudott, a harmadik találkozó pedig hosszabbításban dőlt el.

  • Boresz 1:2 Gardabenya
  • Boresz 3:1 Gardabenya
  • Boresz 3:2 Gardabenya

Az elődöntők aztán ismét szorosra sikeredtek, de mindkét esetben elmondható, hogy az első mérkőzésen nyerő játékos ellenfele elfáradt, bár tooFreznek egy fokkal jobban sikerült a második felvonás, ámbár a döntőbe jutás végül csak álom maradt számára.

  • Boresz 1:2 DVSC_GrislyJam
  • Boresz 0:2 DVSC_GrislyJam
  • DVSC_tooFrez 0:3 TheBoy
  • DVSC_tooFrez 3:2 TheBoy

A két csalódott vesztes mégis fel tudott még pörögni és az egyik legélvezetesebb párharcot hozták tető alá a helyosztón. A bronzot, így végül az újfent fordítani képes Boresz zsebelhette be a hosszabbítás után:

  • Boresz 0:1 DVSC_tooFrez
  • Boresz 2:1 DVSC_tooFrez
  • Boresz 2:1 DVSC_tooFrez

A finálé viszont egy nagyon magabiztos és egy, az utolsó pillanatig harcolni vágyó fiatalember meccsét hozta. GrislyJam ugyanis élete egyik legjobb játékát hozta, nagyszerűen adogatott, uralta a meccseket és ellentmondást nem tűrően szerezte meg élete egyik legkomolyabb trófeáját. GrislyJam a BO5-ös döntőben összesítettben vesztett meccs nélkül lett az OGEX abszolút bajnoka.

  • DVSC_GrislyJam 2:1 TheBoy
  • DVSC_GrislyJam 1:0 TheBoy
  • DVSC_GrislyJam 2:1 TheBoy – itt sokáig egálra állt a mérkőzés, a 85. percben aztán egy belöbbölt labdát kapásból 11 méterről rúgott a kapuba GrislyJam és ezzel végérvényesen eldöntötte az első hely sorsát.

A végső eredmény tehát az alábbiak szerint alakult, miközben a városi döntőkért minden egyes győztes 100 ezer forintot kapott, addig a helyszíni verseny első négy helyezettje további díjazásban részesült:

  1. DVSC_GrislyJam – 350 ezer forint + gamer szék
  2. TheBoy – 200 ezer forint
  3. Boresz – 100 ezer forint
  4. DVSC_tooFrez – 50 ezer forint