Díjmentes belépés!
2024 március - május
Nyitvatartás: 10:00 - 18:00

SZOMBATHELYRE IS ELLÁTOGAT AZ OGEX 2023-BAN

2023.08.24

Nyugatra indul az OGEX.

Az ország legnyugatibb részén található Vas vármegye Ausztriával és Szlovéniával is határos. Magyarországon belül Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala vármegyék határolják. A vármegye nevét a területén található gyepvasérc-lelőhelyekről kapta, az itteni vasérckitermelés és vasgyártás egészen a római korig nyúlik vissza – a Vas vármegyei Vasvár latin neve például Castrum Ferreum, azaz Vastábor volt.

A vármegye nem csak emiatt volt fontos az ókori Róma számára, ugyanis a vármegyekszékhely, Szombathely időszámításunk előtt 100 környékén alapult meg Savaria néven. A település nagyjából 142 évvel később Claudius császártól kapott városi rangot, ezzel jelölve a régióban betöltött szerepét, ugyanis Savaria vált Felső-Pannonia igazgatási, kereskedelmi és vallási központjává. Az ókori Róma ma is meghatározza Savariát, ugyanis Szombathelyen minden évben megrendezik a Savaria Fesztivált, ahol a gladiátorjátékok, hadi felvonulások és ókori előadók gondoskodnak az igazi római életérzésről.

Mindemellett természetesen gazdag termálvíz lelőhelyekkel is rendelkezik Vas megye, ahogy azt a Kárpád-Medencében megszokhattuk. Magyarország második legnagyobb gyógyfürdője, a Büki Gyógyfürdő is itt található – annak ellenére, hogy Vas vármegye az egyik legkisebb vármegyénk, mindössze 3336 km2, és alig több, mint 250 ezer fő lakja.

Ezen történelmi és gazdasági jelentőségű vármegye székhelyére, Szombathelyre is ellátogat az idei OGEX 2023, amely hasonlóan a tavalyi eseményhez, idén is ingyen megtekinthető! A résztvevők különböző online és offline játékokban próbálhatják ki magukat, részt vehetnek videójátékos kompetenciamérésben, valamint élőben követhetik a 2023-as Rocket League OPEN területi döntőjét!